Burung Native Of Zambia

Zambia adalah negara yang terkurung di Afrika Selatan dengan saiz yang sedikit lebih besar daripada kawasan Amerika Syarikat Texas, yang meliputi luas 752, 618 kilometer persegi. Negara bersempadan dengan lapan negara, termasuk Botswana, Angola, Republik Demokratik Kongo, Malawi, Mozambique, Namibia, Tanzania, dan Zimbabwe. Fauna burung Zambia menyokong pelbagai jenis burung. Dari terestrial, tidak aktif, burung mangsa dan burung, Zambia mempunyai lebih daripada 700 spesies burung. Lokasi yang ideal di negara ini, di selatan Sahara, di sepanjang khatulistiwa dan dalam kawasan tropika menyediakan ekosistem yang menguntungkan kepada pelbagai jenis burung. Burung-burung itu hidup di kawasan savannas, padang rumput, hutan-hutan Miombo, dan tanah basah di Taman Negara Lonchivar, yang mempunyai lebih daripada 420 spesies burung. Kursus sungai Zambezi dan Luangwa mempunyai banyak spesies burung yang tinggal di dalam hutan.

Setiausaha Burung (Sagittarius serpentarius)

Burung sekretaris (Sagittarius serpentarius) adalah burung terancam mangsa. Burung ini hidup di kawasan savana dan padang rumput di Afrika Sub-Sahara. Burung ini juga berkembang pesat di pelbagai ketinggian dari dataran pantai negara ke dataran tinggi pedalaman. Ia mempunyai badan seperti helang yang berdiri di atas kaki seperti kren yang meningkatkan ketinggiannya hingga sekitar 13 sentimeter. Ia mempunyai paruh yang berpaut, sayap bulat, dan leher pendek dan spesies mesti membungkuk untuk sampai ke tanah. Ekor meluas di luar kaki semasa penerbangan. Bulu dan paha berwarna hitam dan meliputi kelabu atau putih. Spesies ini mempamerkan dimorphism seksual. Mereka menaiki akasia tempatan pada waktu malam dan menghabiskan hari di atas tanah. Burung setiausaha memburu dengan berjalan kaki sama ada sebagai pasangan atau kawan biasa. Mereka memakan serangga, tikus, harimau, ketam, cicak, ular, burung muda, telur burung, dan haiwan mati. Burung menaruh dua atau tiga telur hijau ovoid dan pucat dalam dua hingga tiga hari. Inkubasi mengambil masa 45 hari. Penyuap ini diberi makan selama 40 hari dan 65 hingga 80 hari yang mereka makan. Mereka mengiringi ibu bapa mereka dalam ekspedisi dan belajar bagaimana untuk memburu. Serpentarius Sagittarius menghadapi kehilangan habitat daripada penebangan hutan. Konvensional dan Pemuliharaan Alam Afrika melindungi burung-burung ini.

Canary Berbentuk Kuning (Crithagra mozambicus)

The canary berdaun Kuning adalah burung kecil kecil yang melintas di Afrika selatan Gurun Sahara di negara-negara Zambia, Guinea, Mali, Cameroon, dan negara lain di Barat, Tengah, dan Afrika Timur. Spesies lebih suka habitat hutan terbuka dan ketinggian di bawah 2, 300 meter. Mereka sering menanam tanah dan mengambil kesempatan daripada banyaknya bijirin, sorgum, dan biji-bijian lain. Burung ini tidak menginginkan hutan hujan tropika di Congo atau kawasan gersang di Afrika Selatan. Laki-laki dewasa berwarna hijau di bahagian belakang dengan sayap coklat dan ekor. Bahagian bawah berwarna kuning dengan jalur hitam malar. Burung mahkota dan nape berwarna kelabu. Perempuan hampir serupa dengan lelaki tetapi mempunyai bahagian bawah yang membosankan, dan corak kepala kurang sengit. Anak-anak Juvenil lebih pucat di kepala daripada wanita. Tiga telur diletakkan setiap musim dalam cawan sarang kecil dengan pengeraman 13 hingga 15 hari. Ini burung kenari adalah monogamous dan berkembang biak pada musim hujan apabila makanan mencukupi. Dalam tempoh 18 hingga 24 hari, burung-burung itu akan terlepas dan dalam tempoh enam minggu, mereka akan bebas dari selimut ibu bapa mereka. Kematangan seksual adalah enam bulan dalam kedua-dua jantina. Burung burung kenari kuning sahaja atau dalam kawanan kecil. Mereka memakan arthropods dan makanan seperti buah-buahan, madu, dan biji-bijian. Kambing-kambing juga menyertai kancil lain dari kawanan spesies campuran. Komunikasi dan penulisan vokal adalah ciri umum dalam kumpulan. Walaupun tidak bermigrasi, spesies boleh berhijrah untuk melarikan diri dari cuaca buruk dan tetap dekat dengan sumber makanan terbaik.

Marabou Stork (Leptoptilos crumenifer)

The Marabou stork (Leptoptilos crumenifer) adalah spesies pemijahan besar yang berkembang biak di negara-negara Afrika di selatan Sahara. Rangkaian habitat dikendalikan dari savannahs, ladang padang rumput, tebing sungai, berhampiran kampung nelayan, dan berenang di sekeliling sampah atau rumah sembelih. Burung ini dapat dikenali dari saiz sekitar 152 sentimeter tinggi, dengan sayap besar, kepala telanjang dan leher, bawah putih dan belakang hitam. Burung itu mempunyai tagihan yang besar dan satu kantung gulung merah jambu yang tersendiri di kerongkong. Ia juga mempunyai ruff dan kaki leher, dan sayap hitam. Burung mempamerkan dimorphism seksual tetapi juvana adalah penyamak dengan bil yang lebih kecil. Spesies ini tidak terancam mungkin kerana saiznya yang besar dan menyesuaikan diri dengan tanah pertanian dan habitat lain termasuk sampah. Bagaimanapun, Taman Negara Etosha di Zambia menyediakan rumah kepada penduduk nomad ini. Spesies ini adalah nomad yang tidak aktif atau tempatan. Mereka bergerak dengan banyak mangsa dan ketersediaan air. Diet terdiri daripada bangkai, sisa ikan, arthropod, katak, ular, dan kadal. Burung-burung yang membiak secara koloni adalah sama ada spesies tunggal atau campuran.

Green Woodhoopoe (Phoeniculus purpureus)

Woodhoopoe Hijau (Phoeniculus purpureus) adalah burung tropika dekat-passerine endemik ke Afrika. Spesies ini mempunyai latar belakang hijau gelap metalik yang mempunyai ekor berbentuk berlian yang sangat panjang, berwarna ungu hitam. Terdapat tanda-tanda yang tersendiri pada sayapnya dan chevron putih sepanjang tepi ekor. Burung itu mempunyai tagihan panjang, nipis, melengkung dan merah. Burung belum matang mempunyai bil hitam. Burung ini menyerang serangga, terutama anai-anai. Burung betina meletakkan dua hingga empat telur biru di sarang Barbet atau lubang pokok. Inkubasi adalah 18 hari, dan selebihnya dari kawanan memberi makan kepada ibu dan anak-anak muda. Burung ini lebih memilih habitat hutan, hutan, dan taman.

Zambia mempunyai kawasan penggambaran besar. Populasi burung adalah pelbagai dan meluas. Kebanyakan burung ini telah menyesuaikan diri dengan perubahan iklim dan tidak terancam. Oleh kerana kebanyakan negara terletak di Miombo Woodlands, kebanyakan burung ini hidup dalam ekosistem

Burung Native of ZambiaNama saintifik
Setiausaha burung

Sagittarius serpentarius
Woodhoopoe hijau

Phoeniculus purpureus
Canary berhadapan kuning

Crithagra mozambicus
Marabou bangau

Leptoptilos crumenifer
Burung helang yang digerudi

Hieraaetus pennatus
Barbeku Chaplin

Lybius chaplini
Lovebird Lilian

Agapornis lilianae
Kurang moorhen

Gallinula angulata
Kurrichane thrush

Turdus libonyana
Hobi Afrika

Falco cuvierii