Harimau Paling Terancam Di Dunia

6. Malayan Tiger

Dengan hanya 250 hingga 340 individu yang hidup, harimau Malaya ( Panthera tigris jacksoni ), Haiwan Kebangsaan Malaysia, telah diklasifikasikan sebagai terancam oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam (IUCN). Harimau ini terdapat di hutan Semenanjung Melayu dan lebih kecil daripada harimau India dan mangsa pada pelbagai rusa, babi, betis gajah dan badak dan beruang matahari. Kehilangan habitat dan haram haram harimau untuk bahagian badan mereka untuk menyediakan ubat tradisional Cina dan untuk tujuan hiasan telah membawa kepada penurunan mantap dan tajam dalam bilangan harimau. Sekumpulan pertubuhan bukan kerajaan, termasuk World Wide Fund for Nature (WWF), Trafik Asia Tenggara, Persatuan Alam Semulajadi Malaysia, dan lain-lain telah membentuk satu pakatan dengan Perikatan Pemuliharaan Malaysia untuk Harimau dengan matlamat untuk menyelamatkan harimau Malaya dari kepupusan .

5. Tiger Indochinese

Harimau Indochina ( Panthera tigris corbetti ) adalah subspesies harimau yang membahayakan habitat di rantau Indochina di Asia Tenggara. Walaupun harimau mempunyai pengedaran meluas hanya satu abad kembali, hari ini, hanya 600 hingga 650 harimau ini kekal. Mereka telah punah di China, Kemboja, dan Laos. Hanya 20 individu yang tinggal di Vietnam, 85 di Myanmar, dan sekitar beberapa ratus di Thailand. Harimau-harimau ini bersifat bersendirian dan sifat sukar difahami menjadikan mereka sukar untuk mempelajari perilaku mereka secara terperinci. Mereka memakan biji liar bersaiz sederhana dan besar di hutan. Seperti harimau Malaya, harimau Indochina juga diancam oleh industri pemburuan haram yang memburu harimau ini menggunakan bahagian harimau untuk ubat tradisional Cina dan tujuan lain.

4. Tiger Bengal

Harimau Bengal diraja ( Panthera tigris tigris ) adalah satu-satunya subspesies harimau yang mempamerkan pemulihan yang signifikan dalam populasi dari 1, 706 pada tahun 2010 kepada 2, 226 pada 2014. Harimau ini dianggap sebagai Haiwan Kebangsaan India dan Bangladesh. Di India, harimau mempunyai pengedaran meluas dari hutan di kaki bukit Himalaya di utara negara ini ke landskap Ghats Barat di selatan negara itu termasuk hutan di dataran banjir sistem sungai Ganga dan Bhramaputra, bakau Sundarbans hutan di Benggala Barat, lanskap Ghats Timur, dan hutan dataran tinggi India Tengah. Populasi kecil juga terdapat di Nepal, Bhutan, dan Bangladesh. Kemusnahan habitat dan pemburuan haram adalah ancaman utama bagi kelangsungan hidup harimau ini.

3. Amur Tiger

Tigers Amur, atau harimau Siberia, ( Panthera tigris altaica ) dari Timur Jauh Rusia menduduki habitat di dua lokasi utama di negara ini, di gunung Sikhote Alin dan Wilayah Primorye. Selaras dengan bancian terbaru mereka, harimau Amur juga telah mempamerkan sedikit pemulihan dari 331-393 pada tahun 2005 kepada 480-540 pada tahun 2015. Harimau Siberia disesuaikan dengan baik untuk bertolak ansur dengan musim dingin yang sejuk di Siberia dan diketahui jarak perjalanan sehingga 1, 000 kilometer. Harimau ini memakan pelbagai spesies seperti kijang rusa, rusa rusa, moose, babi, beruang hitam dan coklat serta harimau kecil dan ikan. Pada awal abad ke-20, sejumlah besar harimau Amur telah dihapuskan sepenuhnya dari wilayah mereka oleh peperangan dan pendudukan tentera dan memburu harimau ini juga sah sehingga tahun 1947. Pada masa ini, langkah-langkah yang ketat telah diadopsi oleh Kerajaan Rusia untuk memulihara harimau dan kejayaan ini telah dicapai seperti terbukti dari hasil banci terkini.

2. Harimau Sumatera

Pembersihan hutan asli untuk ladang kelapa sawit dan pemburuan haram bagi bahagian-bahagian badan adalah dua faktor utama yang membawa kepada penurunan harimau Sumatera ( Panthera tigris sumatrae ). Harimau ini dijumpai secara eksklusif di pulau Sumatra di Indonesia dan hanya 441 hingga 679 individu subspesies ini yang dipercayai masih hidup hari ini. Babi liar, pheasants, landak, dan rusa Sambar adalah beberapa spesies mangsa untuk harimau ini.

1. Tiger China Selatan

Walaupun harimau China Selatan ( Panthera tigris amoyensis ) diklasifikasikan sebagai terancam oleh IUCN, ia dianggap telah pupus di alam liar kerana tidak ada penemuan harimau ini di alam liar telah dilaporkan selama hampir 25 tahun. Harimau pernah diedarkan secara meluas di hutan-hutan di selatan China tetapi degradasi habitat dan pemecahan dan kadar penebangan tinggi membawa kepada penurunan cepat populasi harimau di negara ini. Pada masa ini sebilangan kecil harimau China Selatan terdapat di zoo China dan kemudahan pembiakan tawanan di beberapa bahagian dunia. Rancangan untuk " membiakkan " harimau bred tawanan dengan memperkenalkan mereka ke dalam rizab yang terlindung di China juga dirumuskan oleh pemuliharaan.