Krismas Pulau Krismas - Haiwan Oceania

Penerangan Fizikal

Pada permulaan musim hujan setiap tahun, cermin besar menanti mereka yang melawat Pulau Krismas di Lautan Hindi. Sekumpulan kepiting merah yang terang dapat dilihat merangkak dari hutan di pulau itu ke pantai untuk tujuan pembiakan dan pemijahan. Ketam ini dikenali sebagai kepiting Pulau Krismas ( Gecarcoidea natalis ), adalah ketam kediaman yang besar yang boleh tumbuh sehingga saiz kira-kira 116 milimeter. Ketam biasanya berwarna merah, walaupun jenis oren dan ungu juga mungkin wujud. Ketam itu memperlihatkan dimorphism seksual di mana lelaki lebih besar saiznya daripada wanita manakala yang kedua mempunyai perut yang lebih luas dan kuku yang lebih kecil daripada yang pertama.

Diet

Kepiting Krismas di Pulau mempunyai pilihan pemakanan yang luas dan pelbagai dan menghadapi persaingan yang sangat sedikit dari penghuni lain di habitat mereka kerana jumlahnya yang tinggi dan dominasi di atas kawasan hutan di pulau itu. Ketam biasanya memakan bahagian tumbuhan yang meragut tanah serta mayat yang mati dan merepakkan haiwan seperti ketam, siput, dan juga buangan manusia.

Habitat, Julat, dan Migrasi

Kepiting merah adalah endemik ke Pulau Krismas dan Kepulauan Cocos (Keels) di Lautan Hindi dan penduduk kepiting ini di tempat terdahulu dianggarkan berjumlah 43.7 juta dengan antara 0, 09 dan 0.57 kepiting setiap meter persegi tanah. Ketam biasanya menggali burrows di tanah atau celah batu di hutan tropika lembab pulau di mana mereka tinggal hampir sepanjang tahun. Kepiting ini lebih suka tabiat soliter dan satu lubang yang diduduki oleh kepiting tunggal. Pada awal musim hujan, ketam ini meninggalkan burrow mereka dan muncul dari hutan dari mana mereka mula berhijrah ke pantai. Lelaki biasanya datang dahulu diikuti oleh wanita. Lelaki menggali lubang untuk diri mereka di pantai dan menjaga burrows terhadap lelaki lain. Selepas pasangan pasangan, lelaki itu berhijrah ke hutan sementara wanita itu tinggal di dalam burrow selama beberapa minggu sehingga dia siap untuk meletakkan teluknya telur. Wanita itu meletakkan telurnya di laut dan kembali ke hutan. Penghijrahan kepiting ini juga tegas mematuhi kitaran lunar dengan cara telur dilepaskan ke dalam laut pada suku terakhir bulan. Penghijrahan ketam ini, kerana mereka bergerak ke bawah tebing, di atas dan merentasi halangan dalam perjalanan mereka, menawarkan pemandangan penangkapan kepada mereka yang melawat pulau ini untuk melihat pemandangan ini. Masa puncak untuk pergerakan migrasi ketam ini biasanya hanya selepas matahari terbit dan sebelum matahari terbenam apabila suhu cukup sejuk untuk mengekalkan ketam terhidrat.

Kelakuan

Kepiting merah adalah ketam terestrial yang lebih suka kebiasaan bersendirian di mana satu lubang yang diduduki oleh kepiting tunggal. Kepiting menggunakan insang untuk bernafas dan dengan itu cenderung mudah dehidrasi. Yang benar-benar diurnal dalam aktiviti mereka dan tidak pernah keluar pada waktu malam. Mereka cenderung untuk mengelakkan haba langsung matahari dan biasanya mengambil perlindungan di tempat teduh atau bergerak melalui tempat teduh. Selama hampir 3 bulan semasa musim kering ketam kelihatan hilang untuk memulihara air di dalam badan mereka. Mereka juga menjaga mulut lubang mereka dengan daun pada masa ini.

Kitaran Pembiakan dan Kehidupan

Selepas ketam merah wanita meletakkan telurnya di laut, telur mula menetas dan anak-anak burung yang muncul dalam bentuk larva kepiting segera disapu ke laut di mana larva melalui serangkaian tahap perkembangan larva selama 3 hingga 4 minggu sehingga ia membentuk udang kecil seperti makhluk yang disebut megalopae. Megalopae kemudian berenang ke arah pantai di mana mereka menjalani transformasi lebih lanjut untuk membentuk ketam kecil, muda. Kepiting ini kemudian berhijrah ke hutan-hutan di pulau itu di mana mereka tetap tersembunyi di dalam serpihan lantai hutan, singkapan batu atau stesen bersembunyi yang lain selama hampir 3 tahun, mencapai kematangan seksual pada usia 4 hingga 5 tahun ketika mereka mulai memperlihatkan migrasi orang dewasa fenomena pembiakan dan pembiakan.