Siapa Kucing Besar?

Kucing besar adalah antara haiwan yang paling terkenal dan dikagumi di seluruh dunia. Istilah "kucing besar" digunakan untuk merujuk kepada mana-mana empat orang ahli terbesar dari genus Panthera. Terdapat lima spesies dalam Panthera, empat daripadanya mempunyai keupayaan untuk meraung. Spesies yang membentuk keluarga kucing besar adalah singa, harimau, harimau, dan jagung. Kadang-kadang keluarga kucing besar diperluas untuk memasukkan Puma, harimau salju, penipu, dan macan tutul. Walau bagaimanapun, spesies ini yang ditambahkan ke dalam senarai tidak bertiup. Walaupun perbezaan saiznya, spesies kucing serupa dalam struktur dan tingkah laku.

Panthera uncia - Leopard salji

Leopard salji adalah kucing besar yang disenaraikan sebagai Terancam oleh spesies Senarai Merah IUCN kerana populasi liar global mereka yang rendah. Spesies ini sedikit lebih kecil daripada kucing besar tetapi mempamerkan pelbagai saiz dan berat antara 11-12 paun. Leopard salju mempunyai badan yang sedikit pendek berukuran 30 hingga 60 inci. Ekornya agak panjang, 31 hingga 99 inci dengan kaki pendek berdiri sekitar 24 inci. Leopard salju mempunyai badan yang penuh dengan bulu tebal dan telinga bulat untuk mengurangkan kehilangan haba. Spesies ini mendiami zon alpine dan subalpine seperti barat Tasik Baikal. Leopard salju adalah binatang bersendirian yang menggunakan tanda bau untuk menunjukkan wilayahnya.

Panthera pardus - Leopard

Leopard adalah ahli keluarga Felidae dan kebanyakannya ditemui di sub-Sahara Afrika dan Asia. Leopards mempunyai kaki yang agak pendek berbanding ahli keluarga Felidae yang lain. Ia sama dengan jaguar tetapi mempunyai sedikit badan yang lebih kecil dan ringan. Bulunya ditandai dengan roset sama seperti Jaguar. Walau bagaimanapun, rosetnya lebih kecil dan padat dan tidak mempunyai sukan utama seperti jaguar. Leopards terkenal dengan bulu mata mereka yang mengamati, naluri memburu oportunis mereka, dan kekuatan fizikalnya. Leopards adalah salah satu haiwan darat terpantas dan boleh berjalan pada kelajuan 36 mph. Leopards disenaraikan sebagai terdedah oleh IUCN kerana penduduknya menurun di bahagian besar julat mereka.

Panthera onca - Jaguar

Jaguar adalah kucing terbesar ketiga dan yang terbesar di Amerika. Jaguar menyerupai leopard secara fizikal dan kerana bintik-bintik. Walau bagaimanapun, ia lebih kecil dan lebih kukuh daripada macan tutul manakala kelakuannya dan habitatnya menyerupai harimau. Jaguar lebih suka habitat hutan hujan lebat, paya, dan kawasan hutan. Jaguar menikmati berenang walaupun ia adalah binatang yang bersendirian, oportunistik, dan menyerang mangsa. Ia mempunyai gigitan yang kuat yang membolehkannya menembusi cangkang reptilia perisai. Jaguar adalah karnivora dan hanya memberi makan kepada daging yang terdiri daripada sekurang-kurangnya 87 spesies. Penduduk jaguar dengan cepat merosot dan dianggap Hampir Terancam oleh IUCN.

Panthera leo - Lion

Singa adalah kucing kedua terbesar selepas harimau dan ahli Felidae keluarga. Singa diagihkan di Afrika Sub-Sahara dan India. Pertempuran yang berterusan telah mengurangkan jangka hayat singa liar lelaki kerana kecederaan yang berterusan dalam proses tersebut. Singa lelaki diakui oleh kening di lehernya sementara wajahnya mudah dikenali. Warnanya berkisar dari kekuningan, kemerahan, dan coklat gelap. Seluar sedikit lebih ringan manakala tuff ekor sedikit hitam. Singa memaparkan dimorphism seksual yang jelas. Singa kekal tidak aktif selama kira-kira 20 jam sehari tetapi boleh menjadi sangat berjaga-jaga dan aktif pada bila-bila masa sepanjang hari. Singa adalah kucing sosial dan pemangsa.

Panthera tigris - Tiger

Harimau adalah spesies kucing terbesar yang diiktiraf oleh jalur menegak gelap mereka pada bulu oren. Mereka mempunyai badan berotot yang kuat dan kepala besar. Ekor mereka sedikit lebih lama manakala pelage adalah padat dan berat. Harimau bervariasi dengan saiz harimau yang berukuran 98 hingga 150 inci dan telah direkodkan hingga berat hingga 800 paun. Harimau juga secara seksual dimorphik dengan wanita yang lebih kecil daripada lelaki. Harimau telah diedarkan di seluruh Asia tetapi sejak itu telah pupus di Asia Barat. Mereka kini mendiami pelbagai habitat, terutamanya kawasan sekitar badan air. Harimau dewasa adalah kebanyakannya binatang buas dan kebanyakannya terbatas pada persekitarannya. Harimau memberi makan haiwan besar sebaik-baiknya.