Ular Terkecil di Dunia

The Barbados threadsnake, yang secara saintifik dikenali sebagai Tetracheilostoma carlae adalah yang terkecil dari semua spesies ular. Ia tergolong dalam keluarga Leptotyphlopidae . Ular kecil, yang dikenal pasti pada tahun 2008, berat 0.02 auns secara purata dan mengukur purata 3.94 inci dengan spesimen terpanjang yang pernah mencatatkan mencapai 4.09 inci. Ular kecil mempunyai warna kelabu, merah jambu, atau merah muda dan kelihatan seperti cacing tanah yang berkilat. Ular digambarkan sebagai selebar spaghetti mi dan dengan mudah boleh disalah anggap sebagai cacing.

Habitat dan Julat

Spesies ular dianggap ditemukan di pulau Barbados di Caribbean dan mungkin di hutan timur Barbados. Terdapat laporan bahawa spesis ular juga terdapat di pulau-pulau Antigua dan Barbuda. Spesimen pertama ditemui di bawah batu-batu di hutan Barbados. Habitat hidup mereka hanya terhad kepada beberapa batu dari hutan sekunder.

Pembiakan

Spesies ular ini oviparous, bererti mereka bertelur untuk pembiakan. Perempuan hanya berbuat satu telur pada satu masa dan apabila ia menetas anak muda muncul, iaitu kira-kira separuh panjang ibu. Semua spesies ular kecil biasanya mempunyai bayi yang baru lahir yang relatif besar berbanding orang dewasa. Ular besar mempunyai anak-anak muda yang kira-kira satu sepersepuluh dari panjang badan dewasa, manakala ular kecil seperti benang Barbados mempunyai anak-anak yang kira-kira setengah dari orang dewasa. Telur yang diletakkan oleh ular kecil juga besar jika dibandingkan dengan saiz ibu bapa. The Barbados threadsnake meletakkan telur kecil yang kira-kira bentuk dan saiz bijirin beras panjang. Ular lain meletakkan telur bulat lebih.

Diet

Walaupun tidak banyak yang diketahui tentang threadsnake Barbados, ia dipercayai memberi makan terutamanya pada semut, rayap, dan larva serangga lain yang terdapat di dalam tanah. Kebiasaan makan ini adalah hasil dari tabiat burrowing.

Pemuliharaan

Tidak banyak yang diketahui mengenai distribusi, kelimpahan, atau ekologi ular kecil ini. Walau bagaimanapun, para saintis percaya bahawa mereka boleh diancam dan mungkin akan hancur kerana sebahagian besar hutan asli Barbados telah dibersihkan. Hutan di bahagian timur Barbados merangkumi hanya 2% daripada penutup asal kerana banyak telah ditukar kepada pertanian. Adalah dipercayai bahawa spesies ini memerlukan habitat hutan untuk hidup. Menurut senarai merah IUCN, spesies ini dikategorikan sebagai spesies yang terancam punah.